We hebben allemaal verwachtingen van een ander. Zeker binnen relaties en vriendschappen. Maar wat als jij niet duidelijk aangeeft wat jouw verwachtingen zijn of wat jij van de ander nodig hebt? De kans is groot dat jij teleurgesteld wordt.

Maskers
We hebben allemaal onze eigen manier van presenteren. De één doet dit met een lach,  de ander is meer gesloten en weer een ander past zich altijd aan. Door je houding creëer je een bepaalde indruk bij de ander en die hoeft niet te matchen met je echte behoefte. Door ons te verstoppen achter een masker verbergen wij onze ware gedachten, gevoelens en emoties en doen wij ons anders voor. Soms handig als je dit bewust doet als een soort van bescherming, maar niet als het jou belemmert om je ware aard te laten zien.

Een verkeerde indruk!
Wanneer je in de omstandigheden komt te verkeren waarin het juist zo belangrijk voor je is om de betrokkenheid van familie, vrienden en kennissen te ervaren, kan het teleurstellend zijn wanneer dit niet in de mate gebeurd waarop je had gehoopt. De indruk die jij altijd bij een ander hebt achter gelaten kan je nu parten gaan spelen en de ander op een verkeerd spoor zetten. Door niet uit te spreken wat je werkelijke behoefte is, hou jij de door jou gecreëerde indruk in stand met alle gevolgen van dien.

Geef aan wat je nodig hebt!
Dat wil niet zeggen dat de ander niet betrokken is, wanneer de reactie niet is zoals je had verwacht. Daarom is het belangrijk om naast het plezier en de gezelligheid die je met elkaar deelt ook uit te spreken wat je van elkaar nodig hebt en welke behoefte daaraan ten grondslag ligt. Wij voelen ons graag verbonden met anderen en in moeilijke situaties is het prettig als je op familie, vrienden of kennissen kan bouwen. Leer aan te geven wat je nodig hebt en spreek dit uit naar de betreffende personen.  Mensen helpen graag als ze weten hoe!

Eén tip

Als je verwachtingen heb, deel ze dan met de betreffende persoon en onderzoek of ze haalbaar zijn.