We werken al een hele tijd thuis, dit kan voor veel stress zorgen. Het was al lastig om privé en werk gescheiden te houden, maar thuiswerken maakt dit nog lastiger. Veel mensen hebben baat bij het thuiswerken doordat ze flexibeler zijn, maar toch kan het een lastige opgave zijn om thuis aan de slag te gaan. Het is dus erg belangrijk om werk en privé gescheiden te houden. Maar hoe doe je dat?

Meer dan je best kun je niet doen

Thuiswerken vergt meer discipline dan je denkt. Zeker wanneer er kinderen thuis zijn die continue om aandacht vragen. Het is natuurlijk erg verleidelijk om de aandacht van papa of mama te trekken wanneer ze heel de dag thuis zijn. Probeer te doen wat je kunt en werk jezelf niet in de rondte. Overleg eventueel met je leidinggevende of hij tips heeft of geef aan dat je het lastig vindt.

Planning, planning en planning

Planning is key wanneer je thuiswerkt. Maak planningen voor je werk, maar ook voor je privéleven. Laat je gezin weten wanneer je wat doet, zodat ze je niet storen. Heb je een Zoommeeting? Vraag dan of de kinderen buiten kunnen spelen.

Maak je werkplek

Probeer van je huis een werkplek te maken net zoals op kantoor. Om je goed te kunnen concentreren, heb je een opgeruimde plek nodig. Ga dus niet tussen het speelgoed van je kinderen zitten. Het allerbeste is om in een aparte kamer te zitten, in plaats van je woonkamer.

Trek niet je kloffie aan

Het is erg verleidelijk om in je pyjama of huispak lekker achter je laptop te springen. Maar dit heeft geen positief effect op je werkprestaties. Doe daarom kleding aan die je normaal ook naar je werk aandoet.

Variatie

Elke dag weer hetzelfde thuis gaat vervelen. Sterker nog het kan zelfs gaan irriteren. Probeer daarom variatie in je dag te brengen. Ga op een andere stoel zitten, maak een totaal ander ontbijt, probeer een nieuw soort koffie uit of daag jezelf uit door elk uur squats te doen.

Tijd voor pauze

Last but not least, pauze. Pauze is even een halfuurtje wegstappen van je werkzaamheden, zodat je daarna weer productief aan de slag kunt gaan. Tijdens de pauze hoort dan ook het welbekende bijpraten met collega’s. Houd deze bezigheid erin, ook al werk je thuis. Organiseer tijdens de pauze een Zoommeting met je collega’s om zo toch even te kletsen.