Geldproblemen, kopzorgen en op weg naar een failissement! Uiteindelijk zijn dit de beweegredenen geweest waarom ik in maart 2014 hulp heb gezocht bij de gemeente Dordrecht  voor ondersteuning bij mijn bedrijfsvoering.

Ik had 3 vestigingen en door de veranderingen in de zorg, de kredietcrisis en een gebrek aan leiderschap werd mijn schuld alleen maar groter. Door in actie te komen en met de billen bloot te gaan heb ik samen met mijn mentor Jan Roozen, één van de mentoren van het Mentorproject Drechtsteden, het tij weten te keren. Mijn onderneming is inmiddels weer gezond. Een leerzame ervaring en een aanrader voor iedere ondernemer die in zwaar weer verkeert!

Het is maar net hoe je het bekijkt.

In maart 2015 ben ik gevraagd door de gemeente Dordrecht of ik een bijdrage wilde leveren aan een artikel in het glossy magazine Lifestyle Dordrecht namens het Mentorproject Drechtsteden. Nu wilde ik altijd al met een artikel in Lifestyle Dordrecht komen, alleen niet vanuit een voor mij negatieve situatie. Dus natuurlijk heb ik getwijfeld of ik dit wel moest doen. Niemand hangt zijn vuile was graag buiten toch? Ik dus ook niet…. Maar er was ook iets in mij dat zei dat dit ook een kans was om mij te profileren op de zakelijke markt. Tenslotte zijn er meer ondernemers zoals ik, die door omstandigheden in zwaar weer komen en moeite hebben om er weer uit te komen. En wanneer je in zo’n situatie zit en je gaat op zoek naar hulp, naar wie ga je dan?

De rol van het EGO

Maar hoe komt het toch dat wij, als ondernemers, soms te laat aan de bel trekken? Het EGO speelt hier vaak een grote rol. Ook bij mij (ik ben ook maar een mens)! Want we willen het allemaal graag zelf doen en om hulp vragen is vaak niet onze sterkste kant. En wat zullen anderen wel niet denken. Ook ik heb mijn EGO aan de kant moeten zetten om deze mogelijkheid te zien als een kans om mijzelf d.m.v. dit artikel te profileren als psycholoog en als ervaringsdeskundige. Mijn ervaringen kunnen anderen motiveren om ook hulp te gaan zoeken. Mission accomplished!

Verander kwetsbaarheid in kracht

Door hulp te zoeken maak je van je kwetsbaarheid  je kracht en creëer je mogelijkheden om de situatie te veranderen. Eén van de redenen waarom jij vasthoudt aan de situatie en blijft hopen dat het goed gaat, is omdat jij moeilijk aan jezelf wilt toegeven dat het misschien niet goed gaat, omdat je niet wilt falen.  Door met anderen te sparren krijg jij een andere kijk op de situatie, waardoor jij tot andere keuzes kunt komen. De enige die jou hierin belemmert om deze stap te zetten is jouw EGO.

Een leerervaring

Al met al heeft deze leerervaring mij veel kennis opgeleverd, niet alleen over hoe je moet ondernemen maar ook over mijzelf en mijn eigen overtuigingen die mij hebben belemmerd om moeilijke beslissingen te nemen, die zakelijk gezien wel noodzakelijk waren. Met deze kennis is de pocket heb ik weer plezier in het ondernemen en vertrouwen in de toekomst.

Eén tip!

Wacht niet te lang met het vragen naar hulp. Uiteindelijk wordt de stap alleen maar moeilijker en de consequenties alleen maar groter.