Tijdens mijn opleiding Rouw en Verliesverwerking was dit een uitspraak die regelmatig voorbij kwam. Tussen mijn 38ste en 45ste levensjaar heb ik het gevoel gehad alsof ik in een emotionele roller coaster terecht kwam, doordat de ene moeilijke en ingrijpende ervaring werd afgewisseld door de andere. Hierdoor ging ik steeds beter begrijpen wat hiermee werd bedoeld.

Wij hebben allemaal in ons verleden ervaringen opgedaan, waarbij we ons angtig, verdrietig of boos hebben gevoeld. En al die ervaringen dragen wij in ons mee. En naarmate we ouder worden kunnen deze ervaringen ons in ons handelen blijven beïnvloeden. Vaak zijn we ons dit helemaal niet bewust. “Zo ben ik nu eenmaal” is een uitspraak die ik regelmatig heb gehoord. Maar is dat ook zo?

Je bent je verleden.

Wanneer jij je verleden bent dan hebben al deze ervaringen nog steeds een invloed op jouw handelen. En over die ervaringen heb jij gedachten gecreëerd en een gevoel aan gekoppeld. Het zijn automatische gedachten geworden. Dat betekent dat ik niet eens meer in de gaten heb dat ik een keuze maak, maar het is meer een directe reactie. En wanneer jij in een situatie belandt die overeenkomt met jouw ervaring uit het verleden, dan zal jouw handelen beïnvloed worden door de gedachten en de gevoelens die jij aan die ervaring hebt gekoppeld. Een voorbeeld hiervan is wanneer iemand door een hond is gebeten. Deze persoon kan zich onzeker gaan voelen wanneer hij opnieuw in de buurt is van een hond. De gedachten en het gevoel dat deze persoon aan zijn eerste ervaring heeft gekoppeld zal dan opnieuw de kop op steken en zijn handelen beïnvloeden. En vaak zijn we ons dat niet bewust. “Ik ben bang van honden” zeg je dan.

Je hebt een verleden.

Wanneer jij een verleden hebt dan zie jij jouw ervaringen als leermomenten en gebruik jij deze ervaringen als een manier om persoonlijk inzicht te verwerven. Dit doe jij door de ervaring te analyseren en voor jezelf te onderzoeken waarom jij bepaalde keuzes hebt gemaakt en of dit inderdaad de keuze is geweest met het gewenste resultaat. En als dit niet het geval is geweest dan betekent dit dat jij de volgende keer bij een soortgelijke ervaring een andere keuze gaat maken in de hoop, dat jij nu wel het gewenste resultaat gaat bereiken. Uiteindelijk bepaal jij bij iedere ervaring opnieuw op welke wijze jij hier mee om wilt gaan.

Welke keuze maak jij?

Mij heeft deze andere wijze van denken veel opgeleverd. Belemmerende overtuigingen zoals “dat kan ik niet”, of “dat doe ik niet”, of “wat zullen anderen wel niet denken”, kunnen bij tijd en wijle de kop op steken, maar ik weet ze inmiddels al vrij snel om te buigen naar bevorderende overtuigingen zoals “als je het niet probeert dan weet je het niet”, of “het is toch een leuke uitdaging”, of “dat kan ik wel, ik moet er alleen wat voor doen”. En weet je wat het mooie is? Iedere keer als ik mijn schouders ergens onder heb moeten zetten wat ik moeilijk of lastig vond, dan vond dit altijd zijn weg, en veelal op een manier die ik zelf niet had kunnen voorspellen. That’s life…..