Tussen de 200.000 en 250.000 mensen in Nederland komen met huiselijk geweld in aanraking. Emotionele chantage in de vorm van dreigen, domineren, intimideren, manipuleren en stalken of agressie in de vorm van slaan, schoppen of spugen. Ook ik ben één van die 200.000 geweest. Een ervaring die bepalend is geweest in mijn keuze om psycholoog te worden. “Hoe kan iemand die zegt dat hij van mij houdt op zo’n manier met mij omgaan. Dan spoor je toch niet!!!”, was een steeds terugkerende gedachte. Omdat ik het niet kon bevatten ben ik psychologie gaan studeren in de hoop daar mijn antwoorden te vinden. Heeft die negatieve ervaring toch iets positiefs opgeleverd!

Angst en onzekerheid

De angst en mijn eigen onzekerheid waren mijn drijfveren om niets tegen anderen te vertellen. Ik kende dit gedrag niet en wist ook niet hoe ik hiermee om moest gaan. Ik vergoeilijkte zijn handelen vanwege de omstandigheden en zijn verleden en voelde mij verantwoordelijk. Zijn manier van praten was verbaal agressief en daarmee wist hij mij te overtuigen van zijn gelijk. Hij werd dreigend wanneer hij de grip op zijn emoties kwijt raakte, voor mijn gevoel na het gebruik van drugs of alcohol (had ik toen niet door). Ik wilde hem niet kwijt vanwege de leuke momenten die wij samen hadden, maar ik had ook een raar onderbuik gevoel dat het niet klopte en dat ik mij niet angstig en onzeker hoorde te voelen in een relatie van slechts enkele maanden. Totdat het volledig uit de hand liep, ik totaal onverwachts geslagen en getrapt werd, volledig onder het bloed zat (geen idee waar al dat bloed vandaan kwam), als een muis in de val zat, tot 2 x toe met een mes werd bedreigd en niet meer weg kon komen. Overgeleverd aan de grillen van iemand die zijn zelfbeheersing volledig kwijt was.

Iemand je leven uit slaan

Het is dat bekenden het huis binnen kwamen en er bij hem opeens een knop omging, waardoor het stopte. Ik werd meegenomen naar het huis van vrienden en door mijn zus opgehaald. De volgende dag toonde hij berouw en wilde hij het goed maken. In kon dit gedrag voor mijzelf niet meer rechtvaardigen en accepteren en wist dat deze ervaring er voor ging zorgen dat ik mij bij hem altijd angstig en onzeker zou blijven voelen. “Jij hebt mij letterlijk jouw leven uitgeslagen” waren dan ook mijn laatste woorden richting hem, toen we elkaar daarna weer zagen.

Aangifte doen

Het heeft nog een week geduurd voordat ik het lef had om aangifte te doen. De angst zat er bij mij goed in, maar na diverse gesprekken met vrienden en kennissen had ik alsnog besloten om naar de politie te gaan. Met knikkende knieën heb ik aangifte gedaan, bang voor zijn reactie als hij er achter zou komen. Maar ik wilde voor mijzelf leren opkomen en ik wilde hem hiermee duidelijk maken dat hij ver over mijn grenzen was gegaan en dit gedrag voor mij onacceptabel was. Hij liet mij niet direct los en belde nog regelmatig, maar ik had mijn keuze gemaakt. Ook vanwege de aangifte. Ik kon niet meer terug na alles wat er was gebeurd, maar soms sloeg alsnog de twijfel toe wanneer ik aan de goede en leuke momenten terug dacht.

Ze noemen het liefde, maar het is geen liefde

Totdat hij erachter kwam dat ik aangifte had gedaan. Toen kwamen de dreigementen weer en werd ik weer geconfronteerd met zijn andere kant. En dat maakte mij aan de ene kant angstig maar ook boos, want opnieuw ging hij over mijn grenzen heen. Maar aan de andere kant opende het mij de ogen om te zien dat wat hij altijd liefde noemde, geen liefde is. Liefde is elkaar loslaten, elkaar respecteren, elkaar de ruimte geven om te ontwikkelen, elkaar steunen, gelijkwaardig zijn aan elkaar. “Ik maak je geestelijk en lichamelijk kapot” waren zijn laatste woorden tijdens een telefoongesprek, omdat hij wilde dat ik de aangifte ging intrekken. “Dat heb je al gedaan” was mijn reactie beseffende dat ik het ergste inmiddels achter de rug had en het vanaf dat moment alleen maar beter kon worden!

Eén tip
Heb jij met een soortgelijke situatie te maken, sluit je dan niet af, maar praat met vrienden en zoek hulp. Zo ga je niet met elkaar om en dat verdien jij ook niet. Besef dat jij het probleem niet alleen kan oplossen!