Afgelopen vrijdag werd er vanuit de vakgroep Transpersoonlijke Therapie van de Nederlandse Vereniging voor Psychologen en Agogen een studiedag georganiseerd met Hans Laurentius als spreker. Zonder een blad voor zijn mond te nemen gaf hij zijn ongezouten mening over de maatschappij, meditatie, ons hokjes denken en de rol die wij in het leven innemen (meer met de buitenkant bezig zijn dan met de binnenkant).  En dat wij ook niet beter weten, omdat wij door onze ouders zijn opgevoed en die wisten ook niet beter. Dus hen kan je het ook niet kwalijk nemen. Binnen 15 minuten had hij zoveel weerstand weten te creëren door de manier hoe hij zich neerzette, dat als gevolg hiervan een aantal personen er voor kozen om de ruimte te verlaten. De anderen bleven, maar hadden zo hun eigen mening. Een dynamisch interactief programma met een boeiende inhoud!

Jouw beleving

Soms wil jij iets maar lukt het niet in één keer. Wat ga jij dan doen? Doorzetten of opgeven. En ga jij dan door totdat jij je doel hebt bereikt, of haak je af vanwege een gebrek aan vertrouwen, te veel tegenwerking, twijfel, of een ander argument dat maakt dat je het opgeeft.

Neem je dromen serieus

We hebben allemaal onze dromen. Sommige zijn gewoon leuk om over na te denken. Je wilt het wel, maar zonder er iets voor te moeten doen. Maar ik heb het hier over die dromen, waarvan jij voelt dat het veel voor je betekent en waar jij ook energie in wilt steken om het te realiseren. Deze dromen zijn belangrijk voor je, om wat voor reden dan ook. En die dromen moet je niet zo maar laten varen maar serieus nemen. Die helpen jou namelijk bij het ontdekken wie jij nu eigenlijk bent. Door er over na te denken wordt je verlangen steeds groter om deze droom te realiseren. En het levert je een goed gevoel op. Belangrijke signalen die iets zeggen over jouw drijfveren en jou helpen om gemotiveerd te raken en ook te blijven.

Vastberadenheid en doorzettingsvermogen

Maar natuurlijk loop je ook tegen de weerstand aan. Het zijn onze argumenten of de argumenten van anderen die ons in contact brengen met het stukje onzekerheid in onszelf. Deze onzekerheid kan er voor zorgen, dat onze motivatie geleidelijk aan afneemt, waardoor onze droom als een luchtbel uiteen spat. Uiteraard is dit ook een keuze, maar wanneer je achteraf merkt dat er iets in jou begint te knagen, dan is het misschien toch handig om je keuze opnieuw onder de loep te nemen en je af te vragen of dit wel een juiste keuze is geweest. En wat ga jij dan doen? Weet jij jezelf dan opnieuw te motiveren en waag jij opnieuw een poging om jouw droom te verwezenlijken of laat jij het voor wat het is en blijf jij met een teleurstellend gevoel achter. Disney had een idee voor een pretpark maar heeft met meer dan 300 banken gesprekken moeten voeren, voordat er één bank was, die voldoende vertrouwen in zijn plannen had. En kijk wat het hem heeft opgeleverd. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van personen die hun dromen hebben nagejaagd. Vastberadenheid en doorzettingsvermogen zijn belangrijke eigenschappen die hier een rol in spelen. Om je dromen te bereiken heb je deze eigenschappen nodig. Leer te luisteren naar jezelf en neem jezelf serieus! Wanneer het echt belangrijk voor je is, is opgeven is geen optie. Waar een wil is, is tenslotte ook een weg….. Ga daar naar op zoek en maak het onmogelijke mogelijk.

Eén tip

Wat zijn jouw dromen en hoe ga jij het aanpakken?

Wanneer jij praat over jouw beleving, dan zegt dit niets over de ander, maar alles over de manier hoe jij iets ervaart. Jij praat vanuit jouw eigen gedachten, gevoelens en ervaringen. Het crasht vaak wanneer je van mening bent de ander te moeten overtuigen van jou gelijk. Of je betrekt de beleving van de ander op jezelf en voelt je hierdoor aangevallen, of niet begrepen, of niet serieus genomen. Ook verspilde energie, want door het trekken van deze conclusie en door niet te vragen wat de ander dan precies bedoelt, reageer je vaak verdedigend. Dit heeft dan weer als gevolg dat de ander zijn best gaat doen om zijn mening of standpunt extra kracht bij te zetten en voordat je het weet zit je samen in de machtsstrijd en ontstaat het welles nietes spel. Of iemand gaat de beleving van de ander op zichzelf betrekken en gaat dit als de waarheid aannemen en beïnvloedt hiermee zijn eigen zelfbeeld. Ook niet handig als het om iets negatiefs gaat.

Een waarheid

Jouw waarheid hoeft niet de waarheid van de ander te zijn. Wij zijn allemaal uniek met onze eigen gedachten, gevoelens en ervaringen. Er zijn dus meerdere waarheden. Daarnaast weten wij amper wat goed is voor onszelf, laat staan voor een ander. Dat is ook het gevaar wanneer jij je te afhankelijk opstelt naar een ander, die waarheid maar klakkeloos aanneemt als de waarheid en daar ook nog naar gaat handelen. Leer om voor jezelf na te denken en onderzoek! Pas dan kan jij beslissen of dit ook jouw waarheid is of niet. Wat dat betreft zijn wij gemakzuchtige wezens. Over onszelf nadenken vinden we lastig. Het is makkelijker om dat over anderen te doen. Maar daar word jij helaas niet veel wijzer van!

Eén tip

Laat de ander in zijn waarde en respecteer andermans mening. Jouw beleving is nooit hetzelfde als de beleving van de ander.