Focus jij je op jezelf of focus jij je op een ander. Hoe vaak heb jij een mening over een ander. Vind jij dat die ander het niet goed doet of dat het eventueel anders zou moeten. Het liefst zoals jij dat graag wilt. Heb je er wel eens over nagedacht waarom dit is? Omdat het gedrag van de ander jou diep van binnen onzeker maakt en jij niet weet hoe je daar anders mee om kan gaan.

Mensen zijn spiegels

Mensen zijn spiegels en laten ons zien wat er zich in onze binnenwereld afspeelt. Ja, dat lees je goed. De manier waarop jij op situaties of personen reageert zegt niets over die personen of situaties, maar alles over jou? Lastig om aan te nemen voor mensen die altijd de schuld bij een ander zoeken of  zich liever focussen op een ander dan op zichzelf. Want wanneer je in staat bent om zelfreflectie toe te passen, dus in staat bent om je eigen gedrag te onderzoeken, kan je hier je voordeel mee doen. Maakt gedrag van een ander jou onzeker, heb je dan al snel een mening klaar en vind je het nodig om het met anderen te delen? De angst voor afwijzing, of om gekwetst te worden heeft dan de overhand. En doordat we het gevoel van onzekerheid niet aangaan, maar eigenlijk in stand houden, krijgt het macht over ons. De angst dat anderen ons kunnen kwetsen sluimert in onze binnenwereld en zodra dat gevoel geraakt wordt komen onze afweermechanismen in werking en voelen we ons zwak en onmachtig. En het is tenslotte altijd makkelijker om je met een ander bezig te houden dan na te denken over je eigen handelen. En daarmee verlies jij je focus.

Onderzoek je gevoelens en hou het bij jezelf

Gelukkige mensen voelen zich ook onzeker maar weten hun focus te behouden en zoeken de oorzaak in zichzelf. Ik denk dat ieder mens een gevoel van onzekerheid met zich meedraagt. Echter, de manier hoe met deze onzekerheid om te gaan kan nogal verschillen. Je kunt je tenslotte verdedigen, of je gaat negeren, of juist vermijden, afhankelijk welk afweermechanisme bij jou de voorkeur heeft. Hierdoor verlies jij je focus en ben jij meer met de ander bezig dan met jezelf. Gelukkige mensen gaan het gevoel van onzekerheid niet uit de weg en onderzoeken bij zichzelf waar deze onzekerheid mee te maken heeft. Door alleen al het gevoel  te benoemen en te erkennen hebben afweermechanismen geen schijn van kans. Want als je het gevoel erkent, valt er ook niets meer te ontkennen. En hiermee wordt je onzekerheid juist een kracht en ligt een oplossing in het verschiet!