Zaterdag 27 februari 2016 ben ik opnieuw als vrijwilliger meegegaan met een evenement wat georganiseerd werd door de High Five Foundation, een stichting die zich inzet voor kinderen van 4 tot 18 jaar, die onder de armoedegrens leven. Dit keer was de doelgroep de kinderen tussen 4 en 12 jaar. Ruim 90 kinderen hadden zich aangemeld voor een Make Over Day!

Shoppen met deze kinderen in de Primark, die nog niet voor het publiek geopend is. Hoe cool is dat! Zelf je kleding uitzoeken tot een bedrag van 40,00. Allemaal blije gezichtjes, zoekend naar een juiste outfit. Anderhalf uur de tijd om kleding bij elkaar te zoeken en te passen.  Daarna met de bus van Edad naar het Leerpark waar de kinderen bij De Salon een nieuwe coupe aangemeten kregen. Knippen, kleuren, stijlen, krullen, ieder gewenst resultaat was mogelijk onder het genot van broodjes van bakkerij Korteweg. Vervolgens naar Cinema The Movies waar de rode loper was uitgelegd en waar de kinderen overheen mochten lopen voordat ze naar de film gingen. En als afsluiting een bon voor een menu bij McDonalds Centrum. De hele dag kinderen met blije gezichtjes, genietend van de aandacht en de activiteiten. Trots op hun nieuwe kleding en mooie haren. Voor iedereen een dag om nooit te vergeten!

Positieve aandacht

Het zet je aan het denken. Het is fijn dat er mensen zijn die zich op deze manier betrokken voelen bij deze kinderen en het initiatief nemen om een stichting zoals deze op te zetten. En natuurlijk zijn er nog veel meer mensen die ieder op hun eigen manier hun betrokkenheid naar hun medemens tonen. Het is mooi dat je deze kinderen een ervaring kan meegeven, waarbij de aandacht even op hun gericht is. Positieve aandacht in dit geval. Want in een maatschappij waar materie de boventoon voert, zal het voor een kind uit deze doelgroep niet meevallen om zich te handhaven. Pestgedrag is dan ook niet uitgesloten. Kinderen kunnen wat dat betreft hard zijn naar elkaar, zonder dat ze zich bewust zijn van de gevolgen. Die worden vaak pas op latere leeftijd zichtbaar. Bijna al mijn cliënten hebben in het verleden met pestgedrag te maken gehad. De impact is veelal groter dan dat wij denken.

Meer begrip tonen

Het probleem oplossen gaat niet lukken. Maar meer  begrip tonen voor elkaars omstandigheden of een helpende hand uitreiken zou zo maar een eerste stap kunnen zijn, in wat  voor vorm dan ook.  Daarin kunnen we met z’n allen echt nog wel een stap zetten!