We kennen hem allemaal, de comfort zone…. Handelen zonder erbij na te denken. Lekker makkelijk! Velen leven zo van dag tot dag. Voor sommigen saai, voor anderen niet. Hoe ga jij hiermee om?

Handelen vanuit je comfort zone!

Hoe kan je de comfort zone het beste omschrijven? Neem als voorbeeld  “leren autorijden”. Als je voor het eerst in een auto stapt voelt dit onwennig Het maakt je onzeker en je denkt dat je het nooit gaat leren. En op het verkeer letten, én sturen, én schakelen, én gas geven, en dat alles zonder iets of iemand te raken. In het begin zit je er heel gespannen bij, maar naarmate de lessen vorderen gaat het steeds makkelijker. En uiteindelijk gaat het allemaal vanzelf en rijd jij van A naar  B zonder bij iedere handeling na te denken. Inmiddels is rijden dan een routine geworden.

In je hersenen gebeurt het volgende. Iedere handeling is een verbinding tussen de ene neuron en de andere neuron. En wanneer je deze handeling voor het eerst doet, moet eigenlijk de verbinding nog worden gemaakt. En iedere keer wanneer je deze handeling opnieuw doet creëer je in je hoofd eigenlijk een soort staalkabel die steeds dikker en dikker wordt. En zie daar, een nieuwe gewoonte is geboren! Nou hebben we dit niet altijd in de gaten met als gevolg dat we hierdoor zowel goede gewoonten als slechte gewoonten creëren. Doe het maar vaak genoeg en voor je het weet kan je niet meer zonder. Er mee stoppen is dan lastiger dan er maar weer opnieuw aan toegeven.

Stap uit je comfort zone!

Maar wanneer je uit je comfort zone stapt, dan ga jij jezelf uitdagen. En jezelf uitdagen betekent het leren van nieuwe vaardigheden. En door het leren van nieuwe vaardigheden gaan we onze zelfkennis vergroten en worden we meer flexibel in ons handelen.

Als ik terug kijk naar mijn eigen leven dan heb ik de comfort zone regelmatig moeten verlaten. Soms omdat het niet anders kon, soms omdat ik er zelf het nut van inzag. Wil je voorbeelden? Het starten van een bedrijf, het beëindigen van een relatie, voor mezelf opkomen, het nemen van zakelijke beslissingen, het maken van eigen keuzes, dingen op een andere manier gaan doen. En weet je wat steeds weer mijn conclusie was: “Achteraf viel het eigenlijk best wel mee” en daarmee creëerde ik een boost voor mijn zelfvertrouwen. Maar dat dacht ik niet toen ik het moest doen! In sommige gevallen gierden de  zenuwen door mijn lijf en  heb ik nachten wakker gelegen. In andere gevallen maakte het mij onrustig en zenuwachtig en voelde ik mij steeds meer  onzeker worden naarmate het uur van de waarheid naderde. Maar hoe meer ik uit de confort zone ben gestapt, hoe makkelijker het werd om met de weerstand, angst of onzekerheid om te gaan. Daar waar in het begin meer aandacht uitging naar de negatieve gevoelens, gaat nu de aandacht uit naar de uitdaging om mijn doel te bereiken en doordat ik al meerdere keren er uit ben gestapt denk ik nu: “Dát kan ik ook wel”.

Hou je van spanning, dan moet je vaker uit je comfort zone stappen en voor jezelf de uitdaging opzoeken. En dan kom je er vanzelf achter dat grenzen ontstaan door je eigen denken en niet omdat je het niet kan. Dat is wat de ervaring je zal leren!