Een oude Cherokee zegt tegen zijn kleinzoon: “Er is een gevecht gaande binnenin mij. Een verschrikkelijk gevecht en het is tussen twee wolven.

Eén is slecht, hij is woede, jaloezie, spijt, ellende, hebberigheid, arrogantie, zelfmedelijden, schuld, nijd, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit, twijfel en ego.

Eén is goed, hij is plezier, vrede, liefde, sereniteit, bescheidenheid, vriendelijkheid, vrijgevigheid, empathie, waarheid, compassie, vertrouwen en hoop”. Hetzelfde gevecht is ook in jou gaande en in ieder ander persoon”.

De kleinzoon moest even nadenken en vroeg toen aan zijn grootvader: “Welke wolf zal winnen?”

De oude Chief reageerde eenvoudig: “Degene die jij voedt“.

Interne dialoog

Ik ben deze gezegde al meerdere keren tegen gekomen en de eerste keer dat ik hem las was ik zeer onder de indruk vanwege de beeldvorming. De Indianen, met hun kennis en wijsheid over de natuur, en de wolven. Komt misschien ook wel door de film “Dancing with Wolves”, met Kevin Costner in de hoofdrol. Een meeslepende film die je gezien moet hebben! En ik hou van honden…

Hoe vaak hebben we een interne dialoog met onszelf en laten de twee wolven zich zien, de goede en de kwade. Situaties triggeren ons gevoelsleven en soms lopen beide wolven onrustig heen en weer. Tijdens ons interne dialoog dagen beide wolven elkaar uit en soms lijkt het of de goede wint, maar de kwade wolf laat zich niet zo makkelijk intimideren. Door in de aanval te gaan hoopt hij de goede wolf te verwonden, zodat deze uiteindelijk op de vlucht slaat. Of dat daadwerkelijk gebeurt hangt af van jouw keuze! Uiteindelijk zal degene die jij voedt winnen.

Maak een bewuste keuze

Maar vaak zijn we ons helemaal niet bewust van onze interne dialoog. En dat is jammer, want daardoor ben jij een prooi van de wolven geworden. Het gevecht tussen beide wolven speelt zich af en de sterkste van de twee wolven wint. De keuze die daarmee gepaard gaat is geen weloverwogen keuze, maar een gevolg van. En zonder dat wij het beseffen voeden we de wolf die op dat moment het sterkste is. Met alle consequenties van dien.

Leef bewust en herken zowel de goede als de kwade wolf. Tenslotte heeft iedere roedel een leider nodig. Zorg dat jij dat bent!