Een van mijn meest gestelde vragen in de praktijk is: “Wat wil jij?” En als ik die vraag stel wordt ik regelmatig met grote ogen aangekeken en krijg ik als antwoord: “Dat weet ik niet”. Een ander weten we vaak precies te vertellen wat die moet doen, maar als het om ons zelf gaat hebben we geen idee?

Op een of andere manier houden we ons liever met een ander bezig dan met onszelf. Waarom? Of we vinden onszelf niet interessant genoeg, of niet de moeite waard, of de ander is leuker, gezelliger, aardiger, heeft misschien wel een leuker leven, denk je…. Denk je ja, want of die ander een leuker leven heeft, is nog maar de grote vraag! Maar daardoor ligt jouw focus niet meer bij dat wat voor jou belangrijk is in jouw leven, maar ligt de focus bij het leven wat die ander leidt. En zo zijn wij meer bezig met het leven van de ander dan met ons eigen leven. Doordat wij ons meer bezighouden met het leven van de ander maken wij ons ook afhankelijk van de ander. Wanneer die ander dan andere keuzes maakt en ons daar niet in betrekt, kunnen wij ons daarover teleurgesteld voelen. Opnieuw zijn we dan met die ander bezig. En zo blijft onze aandacht maar naar die ander uitgaan.!

Innerlijke motivatie

Door na te denken over wat voor jou belangrijk is ga je vorm geven aan jouw eigen leven. De ander kan een mooie spiegel zijn voor wat jij ook graag zou willen, maar dat betekent wel dat jij er zelf energie in moet steken om het te kunnen bereiken. En als jij niet bereid bent om die energie er in te steken, dan is het misschien wel iets wat je graag zou willen, maar toch niet iets wat helemaal bij jouw past, want jij mist je innerlijke motivatie. Je innerlijke motivatie is jouw belangrijkste drijfveer waardoor jij jezelf weet te bewegen en om door te zetten, zodat jij het doel wat je voor ogen hebt weet te behalen. Dat wil niet zeggen dat het allemaal vanzelf gaat. Maar diep van binnen voel je het verlangen om dát resultaat te bereiken. En iedere keer als jij weerstand voelt om door te zetten of wanneer jij geen zin hebt, ontstaat er een gesprek in je hoofd met jouw innerlijke stem (nee, je bent dan niet schizofreen). Ga ik doorzetten en vasthouden aan mijn doel of doe ik het toch niet en klamp ik mij vast aan een argument wat ik voor dat moment goed genoeg vind. Jammer, want de consequentie kan zijn dat je daardoor van je koers afwijkt en jij je focus verliest met als gevolg dat je met een teleurstelling over jezelf achterblijft, want dat vlammetje dat je voelde was er niet voor niets. En dan is het toch makkelijker om je met die ander bezig te houden. Dan voel jij je eigen teleurstelling tenminste even niet…

Zo heb ik altijd opgekeken naar mensen die een HBO opleiding volgen of hebben gevolgd. Ik herinner mij tijdens mijn opleiding voor Rouw en Verliesverwerking dat ik daar een medestudent had die aan deze opleiding begonnen was. Ik keek tegen haar op, omdat ik het knap vond dat zij dat kon. Wanneer iemand mij vroeg waarom ik dit zelf niet ging volgen, dan had ik als als antwoord dat ik niet 4 jaar naar school wilde (ik kon het niet overzien) en omdat ik dacht dat ik het niet vol ging houden. Daarom had ik altijd wel een excuus klaar wanneer het ter sprake kwam. Totdat ik zelf vond dat het voor mij belangrijk werd om het diploma te halen, omdat ik een psychologiepraktijk wilde starten. Opnieuw staken alle belemmeringen de kop op, maar nu had ik een doel voor ogen, en het behalen van een HBO psychologiediploma werd een noodzaak. Op moeilijke momenten wist ik mijzelf te motiveren om door te gaan door het belang van het diploma voor ogen te houden. In 2009 ben ik afgestudeerd. Het behalen van mijn HBO diploma heeft er voor gezorgd dat ik meer vertrouwen in mijzelf heb gekregen en mij meer bewust ben van mijn eigen mogelijkheden. Nu richt ik mijn aandacht op mijn leven en datgene wat ik graag wil en waar ik mij goed bij voel. Geeft mij in ieder geval meer rust!

Eén tip

Ga op zoek naar je innerlijke motivatie. Denk terug aan 5 dingen die jij als kind leuk vond om te doen. Als je die gaat opschrijven zal je merken dat er overeenkomsten zijn. Wat deed je, was je alleen, wat vond jij er leuk aan, wat leverde het jou op, welke rol speelde jij? Als kind deed je gewoon, je dacht niet na. Doe hier je voordeel mee en (her)ontdek jezelf.