Hoe komt het dat de één wel in staat is om te veranderen en de ander terugvalt in oude patronen. Er kunnen meerdere redenen zijn, maar een gebrek aan motivatie is toch wel een veel voorkomende.

Intrinsieke en extrinsieke motivatie

Er zijn verschillende vormen van motivatie. De intrinsieke motivatie en de extrinsieke motivatie. Beide vormen van motivatie kunnen je helpen om je doel te bereiken. Bij een intrinsieke motivatie weet jij jezelf te motiveren om actie te ondernemen. Bij een extrinsieke motivatie wordt jouw motivatie van buitenaf gestimuleerd. Dat kan je partner zijn die jou weet te motiveren om actie te ondernemen of bijvoorbeeld geld of aanzien. Motivatie is dus een belangrijke vaardigheid wanneer jij wilt veranderen of jouw doelen wilt behalen. Onderzoek dus wat jou motiveert. Wat geeft jou voldoening, welke vaardigheden gebruik je, welke omstandigheden zijn motiverend, welke onderwerpen vind jij boeiend. Meer informatie over Motivatie vind je in het boek “De kracht van Motivatie” van Anton Philips en Annemiek van Kessel.

Inmiddels weet ik mijzelf te motiveren om keuzes te maken en doelen te stellen. Daar waar ik voorheen meer gemotiveerd werd door personen of omstandigheden van buitenaf, heb ik gaande weg geleerd om mijzelf te motiveren om mijn doelen na te jagen. Hoe serieuzer ik mijzelf neem en doelen stel die realistisch en haalbaar zijn, hoe makkelijker het wordt om mijzelf te motiveren. En ik moet zeggen dat dit mij steeds beter af gaat. Natuurlijk lukt alles me niet in een keer. En natuurlijk ben ik ook wel eens teleurgesteld wanneer iets mij niet direct lukt en baal ik dan als een stekker. Maar steeds weer weet ik mijzelf te motiveren om het toch weer opnieuw te proberen (opgeven is geen optie). Naast motivatie spelen doorzettingsvermogen en wilskracht ook een rol. En die heb je nodig wanneer je merkt dat je motivatie te wensen overlaat, waardoor jij je focus blijft behouden en opnieuw je schouders eronder weet te zetten.

Wat motiveert jou?

Onderzoek dus voor jezelf wat jou motiveert, zodat jij je doelen kan bereiken. Weet jij jezelf te motiveren of heb jij anderen hiervoor nodig. Schroom niet om hulp te vragen als je denkt dat dit nodig is. Het behalen van je doel staat op nr. 1. Al het andere is ondergeschikt aan dat doel. Mocht je toch nog argumenten of overtuigingen hebben waardoor je niet doet wat je eigenlijk zou willen doen, dan betekent dat, dat andere factoren een rol spelen die jouw motivatie belemmeren of jouw doelen in de weg staan . Ga hier dan eerst mee aan de slag door te onderzoeken wat dit is. Tenslotte wil jij je door niets of niemand laten tegenhouden, toch? Zeker niet door jezelf!