Allemaal moeten we leren loslaten, bij een kind dat ouder wordt, bij een relatie die voorbij is, bij een dier dat je moet laten inslapen of bij een dierbare die komt te overlijden. En zo zijn er nog veel meer situaties die met loslaten gepaard gaan. Maar hoe doe je dat nou?
Niets is blijvend
Alles veranderd, ook situaties en omstandigheden. Voor ons als mens is het belangrijk om te leren om flexibel met omstandigheden om te gaan. Hoe flexibeler wij worden, hoe makkelijker het voor ons wordt om met veranderende omstandigheden te dealen. Hoe meer wij vasthouden aan het vertrouwde, onze comfortzone, hoe moeilijker het wordt om een nieuwe situatie te aanvaarden. Begrijpelijk, want iets wat je dierbaar is en wat vertrouwd aanvoelt wil je het liefst dicht bij je houden.
Heftige en intense emoties en gevoelens
Loslaten is een proces en kan gepaard gaan met heftige en intense emoties en gevoelens. Iedereen gaat hier echter anders mee om. Bij loslaten is het van belang dat de gevoelens die met het proces gepaard gaan ook mogen worden ervaren. Door ze te ervaren merk je dat er meer ruimte in jezelf ontstaat en dat deze emoties en gevoelens komen en gaan. Geef jezelf hieraan toe door te luisteren naar de signalen van je lichaam. Ben je moe, creëer rustmomenten, heb jij behoefte aan mensen, zoek ze op, wil je praten, zoek iemand op die naar je luistert. Het doorleven van deze emoties en gevoelens leert jou om te gaan met ingrijpende situaties en maakt jou bewust van jouw veerkracht. En aldoende leert men. Hoe meer je wordt geconfronteerd met situaties waarin jij moet loslaten, hoe meer handvatten jij tot je beschikking krijgt om mee te bewegen met de veranderende omstandigheden, met als gevolg meer rust en vertrouwen in jezelf.
Eén tip
Luister naar je eigen behoeften en leer daar naar te handelen. Hoe meer jij je eigen behoeften gedurende dit proces respecteert, hoe sneller jij het proces doorleeft en van een ingrijpende ervaring een leermoment kan maken.