Er verschijnen steeds meer berichten op Social Media over onze voeding, onze gezondheidszorg of over de farmaceutische industrie.  Over producten die zijn goedgekeurd, terwijl ze eigenlijk schadelijk zijn voor onze gezondheid, over de belangen die hiermee gepaard gaan, de rol van geld en macht en de manier waarop wij beïnvloed worden. En toch slikken we het als zoete koek terwijl de gezondheid van vele personen achteruit holt. We laten het gewoon gebeuren!

Vrijheid

Wij denken dat wij in een vrij land leven, maar ondertussen worden wij overladen met regels  door de overheid en de gezondheidszorg. Onze keuzevrijheid wordt steeds meer ingeperkt en wie zich niet aan de regels houdt heeft al snel een probleem. Afgelopen zaterdag hoorde ik een radiofragment van de burgemeester van Hollands Kroon, Jaap Nawijn, die binnen zijn gemeente diverse regels uit zijn wetboek was gaan schrappen. Uiteindelijk bleven er van de 130 slechts 30 over. Zijn overtuiging was dat het belangrijk was om mensen te appelleren op redelijkheid en fatsoensnormen en dat daardoor de kans van slagen groter zou zijn. Eigen verantwoordelijkheid geven, daar geloof ik ook in.

Social media

Via TV en Social Media worden wij steeds meer gehersenspoeld over wat goed voor ons is en wat niet. Zelf nadenken en niet alles als een waarheid aannemen, gebeurt steeds minder. We vertrouwen er op dat de ander weet wat goed voor ons is. FOUT! Niemand weet namelijk wat goed voor jou is, behalve jijzelf. En omdat het hier over jouw leven gaat is het belangrijk dat jij of bijvoorbeeld met anderen in gesprek gaat of zelf op zoek gaat naar jouw antwoorden. Wij denken dat wij in vrijheid leven maar ons denken wordt voortdurend beïnvloedt door  Social Media, radio en TV. We zijn eerder gemakzuchtig en gaan als schapen de dam over, dan dat wij voor onszelf nadenken en van daaruit onze eigen keuzes maken. Keuzes die ons een goed gevoel geven en waardoor wij in onze eigen kracht komen te staan. Neem daarom je eigen verantwoordelijkheid!

Makke schapen

Maar helaas gebeurt dit te weinig. We laten ons leiden als makke schapen totdat we merken dat het niet meer goed met ons gaat. En in plaats van op zoek te gaan naar onze eigen antwoorden, leggen we ons lot in de handen van een ander, in de hoop dat die het antwoord heeft. En als dat niet het geval is zijn wij teleurgesteld. Tijden veranderen en via Social Media is alles te vinden. Onderzoek en denk zelf na. Laat jouw keuzes niet afhangen van een ander of van een mooie reclame. Zet jouw welzijn op nummer 1 en creëer jouw vrijheid door je niet langer te laten belemmeren door wat anderen denken of vinden. Het zal tijd worden!

Eén tip

Leef jij in vrijheid of worden jouw keuzes beïnvloedt door anderen.