Soms kom je in situaties terecht die je volledig onderuit halen en waarbij je het gevoel krijgt dat de grond onder je voeten weggeslagen wordt. Het leven neemt dan een wending, waarbij alles wat voorheen vanzelfsprekend was,  opeens in een ander daglicht komt te staan. Je voelt dat je wegzakt in onmacht, frustratie, pijn en verdriet. Als een geslagen hond sleep jij je door de dagen heen. Je kunt niet geloven dat je in deze situatie terecht bent gekomen en alles in jou wil weer terug naar de situatie zoals die was. De verandering die met deze situatie gepaard gaat kan je niet aanvaarden. Alles in je systeem zegt dat het niet zo is. De wanhoop en het verdriet nemen bij tijd en wijlen de overhand. Emotioneel wordt je alle kanten heen geslingerd. Angst, verdriet, boosheid, wanhoop, ongeloof…. Het zijn allemaal gevoelens die te pas en te onpas hun gezicht laten zien. Maar hoe jij je ook voelt, de situatie is zoals die is.

Ingrijpende ervaringen

Iedereen maakt zo’n situatie wel een keer mee in zijn leven in wat voor vorm dan ook. De vraag is alleen, hoe ga je er mee om. Onlangs zag ik een interview met Joseph Oubelkas, die ruim 4 jaar gevangen heeft gezeten in Marokko. Bij een bedrijf in Marokko, waar hij toevallig vanwege een zakelijke bespreking aanwezig was, werd door de politie 8.000 kgs drugs gevonden. En omdat hij vroeg wat er aan de hand was, werd hij als schuldige aangewezen en gevangen gezet. Een typisch geval van op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. 4,5 jaar onschuldig vastzitten onder erbarmelijke omstandigheden. Wat doet dit met een mens?

We kunnen meer dan dat we denken

Een situatie zoals deze daagt je uit om het uiterste uit jezelf te halen. Er zit niets anders op dan te leren omgaan met de nieuwe situatie. Uiteindelijk is er maar één iemand die jou gerust kan stellen en één iemand die jouw last kan dragen en dat ben jij. En jij bepaalt, wordt het leiden met een korte ei of wordt het lijden met een lange ij. Ingrijpende situaties laten je zien dat je sterker bent dan dat je denkt. Door je gevoelens te omarmen en er ruimte voor te creëren beinvloed jij je zienswijze op de situatie en leer jij om je aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Wanneer we meer op onszelf gaan vertrouwen, merken we dat situaties zoals deze ons bewust maken van de potentie die wij met onszelf meedragen en hoe groot ons aanpassingsvermogen is. Deze bewustwording maakt dat wij ons minder angstig voelen voor veranderende omstandigheden of de angst om wat dan ook te verliezen. “Je moet je eigen geluk creëren” zegt Oubelkas, “Ze kunnen mijn lichaam gevangen nemen, maar niet mijn geest”. Een groot aanpassingsvermogen leert je dat je ondanks moeilijke omstandigheden toch mooie momenten kan creëren en dat niet alles alleen maar kommer en kwel is. Helaas moeten we vaak eerst alles kwijtraken voordat we dat beseffen!

Eén tip

Heb jij in je leven een soortgelijke situatie meegemaakt en wat heb jij door deze situatie over jezelf ontdekt?