Afgelopen week liep ik in de ochtend samen met Buddy in het natuurgebied “de Elzen” en voelde ik de warmte van de zonnestralen op mijn gezicht. Sinds een aantal weken loop ik hier iedere ochtend Buddy uit te laten en zie ik de natuur weer tot leven komen. Na de afgelopen maanden is de zon een graag geziene gast!

De kracht van de natuur

Er gebeurt van alles in de natuur. De vogeltjes gaan weer fluiten, planten en bomen gaan weer groeien en de bolletjes komen tot bloei. Na een periode van maanden, waarin ogenschijnlijk niets gebeurde, worden nu de eerste tekenen van leven opnieuw zichtbaar. Ook al zijn het maar groene puntjes die de grond uit komen of knoppen die aan de bomen verschijnen. De zon doet de natuur goed. En de natuur geniet er met volle teugen van!

Het rouwproces

Bij een rouwproces bij de mens is het niet anders. Ingrijpende gebeurtenissen doen zich voor en hebben tijd nodig om te helen. Onder de oppervlakte gebeurt er van alles. Voor velen niet zichtbaar maar voor de persoon in kwestie een zee van gevoelens en emoties, die dan weer rustig is, maar ook zo weer als een storm kan oplaaien. Ook hierbij helpt de natuur ons een handje. De zon biedt ons haar warmte aan. De schoonheid van de natuur laat een schouwspel aan kleuren zien. Daarbij biedt de natuur rust en ontspanning. En net zoals in de natuur waar de bloei- en groeiperiode voor iedere plant anders is, geldt dit ook voor het rouwproces van de mens. Het leven bestaat uit een aaneenschakeling van gebeurtenissen die soms zo ingrijpend zijn dat het lijkt of het leven even stil staat. In die fase zijn we net dat bolletje dat onder de grond zit. De groeiperiode heeft zijn tijd nodig, voordat de bloeiperiode zich kan laten zien. Het enige wat wij als mensen kunnen doen is er de nodige zorg en aandacht aan besteden en erop vertrouwen dat na de groeiperiode de bloeiperiode opnieuw zijn intrede zal doen. Laat de natuur je daarbij een handje helpen!