We hebben allemaal positieve en negatieve gedachten. Hoe meer wij ons bewust worden van deze gedachten, hoe meer wij deze automatische gedachten kunnen uitdagen en onderzoeken. Doen wij dat niet dan zitten wij gevangen in onze gedachten, waardoor wij ons beperken in onze mogelijkheden in wie of wat wij willen zijn.

Ons zelfbeeld
Ons zelfbeeld wordt gecreëerd door onze ervaringen, onze gevoelens en onze gedachten. Onze gedachten bestaan uit woorden die wij tegen onszelf zeggen maar ook uit woorden die anderen ooit tegen ons gezegd hebben. En wanneer aan woorden een gevoel gekoppeld is, negatief of positief, worden deze gedachten onze waarheid.  En daarmee creëren we een zelfbeeld wat gedeeltelijk gebaseerd is op de gedachten van een ander.

Externe invloeden
In onze jeugd worden onze gedachten beïnvloed door onze ervaringen op school, onze vrienden, onze familie en natuurlijk door de opvoeding van onze ouders. En wanneer wij ons richting volwassenheid ontwikkelen hebben de invloeden vanuit onze jeugd hun werk al gedaan en nemen wij deze invloeden mee in onze gedachtegang. Gevangen in deze gedachten gaan wij verder op onze levensweg en gaandeweg, veelal door ingrijpende situaties die op ons pad komen, worden wij ons bewust van onze beperkende en onze belemmerende gedachten. Inmiddels zitten we nog steeds gevangen in deze gedachten, maar wanneer het niet zo goed met ons gaat, zijn we wanhopig op zoek naar een mogelijkheid om de deur van onze gevangenis te openen.

De vrijheid tegemoet
De vrijheid van denken ontstaat wanneer wij het besef hebben dat de deur van onze gevangenis open is en dat wij eruit kunnen stappen. Een noodzakelijke stap om voor eens en voor altijd met onze beperkende en belemmerende gedachten af te rekenen. Maar voor velen is hier moed voor nodig vanwege de stap in het onbekende. En met 1 voet buiten de deur en de geur van de vrijheid inademend, kiezen wij er dan toch voor om onszelf weer op te sluiten door de deur van onze gevangenis weer dicht te trekken. Niet beseffend hoe dichtbij we waren….

Eén tip
Open de deur van jouw gevangenis. Zet de stap!