“Geef je creativiteit de ruimte”. Aflopen week was Elizabeth Gilbert, de schrijfster van Eat, Pray, Love bij Koffietijd.  In een interview vertelde zij over haar omschrijving van creativiteit. “Een creatief leven is een leven waarin je steeds weer kiest voor nieuwsgierigheid in plaats van angst. Wanneer je geen gehoor geeft aan je creativiteit liggen angst en depressie op de loer”.

Nieuwsgierigheid of angst

In het interview vertelt zij dat zij creativiteit niet bedoelt in de zin van goed kunnen schilderen of een muziekinstrument kunnen bespelen. “Wanneer wij uit onze comfortzone stappen en de weg van creativiteit volgen, hebben wij  2 keuzes. Of we kiezen voor de angst of voor nieuwsgierigheid. De angst zal ons weerhouden om nieuwe ervaringen op te doen, maar wanneer we kiezen voor nieuwsgierigheid, dan zal ons leven een kunstwerk worden. En aan het eind van ons leven kunnen wij terugkijken op een creatief leven waarin we van alles hebben onderzocht. Natuurlijk is er een onderscheid tussen reële angst en irreële angst. Maar wanneer de angst niet reëel is, bijvoorbeeld als je nieuwe dingen moet leren, of als je een gedicht moet schrijven of je wilt muziek leren spelen en jij kiest dan toch voor de angst, dan wordt angst een probleem.  Het voelt alsof de angst je beschermt, maar eigenlijk beperkt het je kijk op het leven in plaats van het bieden van een breder perspectief”.

Creativiteit

“Creativiteit is een drijvende kracht in jou die wil ontdekken, ervaren en proberen. En iedereen heeft deze kracht in zich. De creatieve kracht is een kracht die gebruikt wil worden. Doe je dat niet dan gaat hij tegen je werken. Je wordt bang, depressief of je voelt je eenzaam. Het gevaar zit er dan in dat creatieve kracht wordt omgezet in destructief handelen. De energie gaat zich dan tegen je keren”. Creatieve energie stroomt, hoe dan ook!

Je eigen kunstwerk

Ik vind haar omschrijving een verhelderende kijk op problemen rond depressie en angst. In mijn praktijk ervaar ik vaak dat deze energiestroom afgesneden is, waardoor mensen in hun leven vastlopen. In mijn praktijk leer ik cliënten keuzes te maken vanuit nieuwsgierigheid in plaats vanuit angst. Inmiddels heb ik mooie kunstwerken mogen aanschouwen!