Controle is een eigenschap die bewust of onbewust jouw handelen kan beïnvloeden, vooral wanneer jij het nodig vindt om de touwtjes in handen te hebben. Om controle te kunnen uitoefenen probeer jij anderen te beïnvloeden door gedrag te vertonen, waardoor die ander uiteindelijk handelt zoals jij dat graag wilt. En even is dan bij jou de rust teruggekeerd….

De regie in handen

Dat dit niet altijd zonder slag of stoot gaat is de consequentie van jouw controle. De ander laat zich niet altijd zomaar beïnvloeden, dus daar kunnen best wel wat meningsverschillen aan vooraf gaan. Maar ben jij verbaal sterk en kom jij overtuigend over, dan bestaat de kans dat de ander niet opgewassen is tegen jouw gedrag en zijn of haar handelen aanpast aan jouw wensen. En vanuit het gevoel van controle beïnvloed jij het gedrag van de ander, want zo hou jij de regie in handen, denk jij…..

Maar is dat ook zo? Want wat als die ander uiteindelijk andere keuzes maakt en zich niet langer laat beïnvloeden door jouw gedrag. Dan slaat bij jou de stress toe. En niet zo’n klein beetje ook. Alle alarmbellen gaan rinkelen en jij gaat nog beter je best doen om de ander te manipuleren, met iets meer stemverheffing misschien of door vervelende of pijnlijke opmerkingen te maken. Dit alles nog steeds met als doel die ander te laten doen wat jij wilt.

Wij denken dat wij controle hebben, maar dat is een illusie. Wij denken anderen te kunnen beïnvloeden om zelf meer rust te ervaren, maar wanneer die ander een andere keuze maakt schieten wij nog meer in de stress. En daarmee maken wij ons afhankelijk van de ander. In plaats van ons eigen leven te leiden, zijn wij meer bezig met het leven van de ander. Het liefst zoals wij het willen…

Leven vanuit je hart

Wil jij grip op jouw leven dan moet je uit je hoofd en naar je hart. Door zelfkennis op te doen krijg jij inzicht in jouw eigen handelen. Wordt je bewust van de gevoelens en de gedachten die de controle met zich meebrengt en onderzoek deze. Er is een reden waarom jij de controle nodig denkt te hebben. Daag deze gedachte uit! Jij bent tot veel meer in staat dan dat jij zelf denkt en jij hebt die ander niet nodig hebt om je goed te voelen. Dat gevoel haal jij uit jezelf. En dat zal jou het vertrouwen geven in het leven waardoor de controle naar de achtergrond verdwijnt. En dan heb je pas echt de regie in handen……

Eén tip

Ben jij iemand die kan drammen of je zin doordrijven om wat voor reden dan ook. Onderzoek dan bij jezelf of jij handelt vanuit controle. Hoe meer inzicht jij krijgt in jouw handelen hoe makkelijker het wordt om jouw gedrag te veranderen. Lukt het jou niet om dit patroon te doorbreken zoek dan hulp. Handelen vanuit controle levert je uiteindelijk alleen maar stress op.