Het overlijden van een dierbare brengt veelal een leegte met zich mee. Vorige week schreef ik een blog n.a.v. het overlijden van de partner van mijn moeder. Vandaag een vervolg daarop.

Traumatische ervaring

Wanneer het overlijden van een dierbare onverwachts gebeurd, kan dit als een traumatische ervaring worden ervaren. De symtomen zijn hetzelfde. Keer op keer wordt de verlieservaring herbeleeft en drijven de gevoelens en de emoties aan de oppervlakte. Het onverwachtse van de ervaring wordt door het lichaam anders ervaren,  dan wanneer men naar een afscheid toe heeft kunnen leven. De gevolgen van een dusdanige ervaring wordt niet altijd erkend. Daar waar men normaliter verwacht de draad weer na een tijdje op te kunnen pakken, is dit niet het geval wanneer het een traumatische verlieservaring betreft. De traumatische verlieservaring is te vergelijken met een onstuimige zee met golven van emoties en gevoelens. Het voelt alsof we verdrinken in onze eigen emoties en gevoelens en we zijn naarstig op zoek naar een houvast in de vorm van een reddingsboei. Overspoeld door emoties zoeken we ons heil in middelen, zoals drank, drugs of medicatie om de pijn te verzachten. De impact van het rouwproces doet ons twijfelen aan onszelf. Wij zijn de volledige controle kwijt over onze emoties en twijfelen over onze veerkracht. Jammer, want het lichaam doseert de verlieservaring, zodat het gat wat in ons systeem geslagen is, de tijd krijgt om te dichten. Pas wanneer we de ervaring doorleefd hebben, kunnen we opmerken hoe de verlieservaring ons heeft gevormd.

Verdriet is helen

Wanneer je met een verlieservaring te maken hebt, neem jezelf dan in acht. Werken op het emotionele vlak kost veel energie. Het verdriet wat je voelt heeft een helende werking  op ons systeem. Geef jezelf de tijd en de ruimte om het verdriet te mogen voelen en neem de tijd voor rust en ontspanning. Maak afspraken als je daar behoefte aan hebt, maar luister naar je lichaam. Wanneer je het niet ziet zitten, zeg dan je afspraak af. Respecteer het proces!  Op termijn zal het je zeker iets opleveren!