Wil je gedrag op een positieve manier  beïnvloeden, koppel dan een consequentie aan het gedrag. Dit kan o.a. in de vorm van belonen, negeren of straffen. Hierdoor heb je 80 % meer kans dat je een positieve gedragsverandering teweeg brengt. Vaak zeggen we wat we willen en daar blijft het dan bij, in de hoop dat dit voldoende is om bij de ander een gedragsverandering te weeg te brengen. Helaas werkt dit niet altijd zo! Het gevolg is dat we de woorden maar blijven herhalen, met iedere keer weer een teleurstelling tot gevolg. Het gewenste gedrag blijft namelijk uit!

Neem jezelf serieus als je iets wilt

En natuurlijk is het dan makkelijk om met de vinger naar de ander te wijzen en te zeggen  dat die ander niet luistert. Maar is dat wel zo? Of luister jij niet goed naar jezelf? Waarom heb jij het nodig om steeds weer dezelfde woorden te blijven herhalen. Waarom neem jij jezelf niet serieus wanneer je iets zegt. Wanneer jij jezelf niet serieus neemt zijn dit namelijk voor jou ook slechts woorden. Jij geeft aan wat je wilt en daar blijft het bij. De ander zegt “ja” en daarmee is de kous af.  Voor jou ook! Tot het opnieuw gebeurt. Opnieuw geef jij aan wat je wilt en opnieuw is het antwoord “ja”, maar dat was de eerste keer ook al zo. Dus erg serieus neem jij jezelf ook niet meer.  En zolang jij hier geen consequentie aan koppelt blijf jij steeds het zelfde antwoord krijgen met hetzelfde resultaat , “ja” zeggen en “nee” doen. Dus hoe doe jij dat? Moet jij steeds weer alles herhalen of zeg jij iets en koppel jij daar dan meteen een consequentie aan. Het kan voor jou en de ander maar duidelijk zijn, toch?

Gewenst gedrag

Wil je een gewenste gedragsverandering teweegbrengen, dan geef je aan wat je van de ander verwacht en wat de consequentie is, wanneer dit niet gebeurt. Hiermee wordt je opeens heel duidelijk naar de ander. Natuurlijk is het van belang dat je een consequentie aan je woorden koppel, die uitvoerbaar is en die je ook waar kan maken. De kracht ligt in het uitvoeren van de consequentie. Ben jij duidelijk over wat je wilt naar jezelf, dan ben je dit ook duidelijk naar de ander. Scheelt je in ieder geval een hoop energie!