Tom, een gevoelige 20-jarige jongvolwassene, meldt zich in juni 2014 aan bij mijn praktijk. Hij heeft last van angsten, onzekerheid en een negatief zelfbeeld. Hij heeft door omstandigheden zijn middelbare school niet afgemaakt, begint daarna met een MBO opleiding, maar dat wordt ook geen succes. Hij heeft een aantal baantjes gehad, maar door zijn eigen onzekerheid is hij daar ook weer mee gestopt. Inmiddels heeft hij heel veel sollicitatiebrieven geschreven maar iedere keer, of een afwijzing ontvangen, of geen reactie. Doe daar nog wat ingrijpende persoonlijke omstandigheden bij en Tom is radeloos en weet niet meer wat hij wil.

Belemmerende overtuigingen

In het eerste gesprek wordt al snel duidelijk dat Tom allerlei belemmerende overtuigingen heeft, die zijn handelen en zijn kijk op het leven beïnvloeden. Het wordt dan ook voor Tom een confronterend gesprek, doordat zijn overtuigingen worden uitgedaagd, waardoor een aantal keren de gevoelige snaar wordt geraakt en zijn grenzen worden opgezocht. Tom, die al in zijn vroege jeugd met psychologen te maken heeft gehad, heeft deze aanpak nog niet meegemaakt. In de gesprekken die daarop volgen moet Tom gaan nadenken over wie hij wil zijn en wat hij wil gaan doen. Het maken van keuzes valt hem zwaar, hij twijfelt over de richting die hij moet gaan kiezen, terug naar school of werken. De keuze wordt werken.Ac

Actief aan de slag

Tom wordt in contact gebracht met “Het CV meisje” die samen met Tom een onderscheidende CV maakt en zijn LinkedIn profiel optimaliseert. Ondertussen besluit Tom om op vrijwillige basis administratieve werkzaamheden uit te voeren. Hij realiseert zich dat hij ervaring nodig heeft om zichzelf beter in de arbeidsmarkt te profileren. Dat doet hem goed, want regelmatig krijgt hij te horen hoe tevreden men over hem is.

Jezelf uitdagen

Tom ontwikkelt zich op zowel het persoonlijke als op het werkgerelateerde vlak. Op het persoonlijke vlak wordt hij uitgedaagd door situaties aan te gaan die hij angstig vindt en door te zetten wanneer het nodig is. Maar hij doet het! En stapje voor stapje krijgt Tom meer zelfvertrouwen, wordt hij zekerder van zichzelf en durft hij meer en meer van zichzelf te laten zien door zich uit te spreken en zijn gevoelens te tonen.

Creëer je eigen mogelijkheden

En dan wordt hij opeens benaderd voor niet één maar twee functies. Eén functie heeft de voorkeur, bij een succesvol bedrijf, met een klein team, in een prachtig pand. Na 2 gesprekken is het een feit. Tom heeft de baan en voelt zich al snel op zijn plek! In 9 maanden tijd heeft Tom zich weten te transformeren van een angstig en een onzeker persoon naar een persoon die nadenkt over zijn toekomst, initiatief neemt en zijn kansen grijpt. Kansen die hij zelf heeft gecreëerd door de uitdaging met zichzelf aan te gaan!

En jij? Heb jij ook een uitdaging die jij aan wilt gaan?