Ja, ik heb een affaire gehad.” Woorden die in één keer de grond onder mijn voeten wegslaan. Vermoedens waren er al lang, maar nooit de bevestiging dat er fysiek echt iets gaande was. Hoe belazerd en verraden kan een mens zich voelen!
Het schijnt dat overspel tussen de 40 en 76 % van de relaties voorkomt. 30 % gaat definitief uit elkaar. Internet staat vol met blogs over hoe om te gaan met vreemdgaan, minnaars en minnaressen, hoe je de ideale partner wordt en nog meer van dit soort onderwerpen. Maar hoe komt het dat zowel in goede als in slechte relaties vreemdgaan voorkomt?
Communicatie
Alles begint met communiceren. En opnieuw blijkt dit de grootste valkuil binnen een relatie te zijn. We communiceren allemaal op een eigen manier en zijn er dan van overtuigd dat we de ander duidelijk hebben verteld wat we van iets vinden. Alleen de manier waarop er gecommuniceerd wordt is veelal niet afgestemd op de manier van communiceren van de ander. En echt luisteren is hierbij vaak het moeilijkste. Hierdoor ontstaan verwachtingen en als hier niet aan voldaan wordt schieten we in de verwijten. De manier van communiceren werkt nu niet meer bevorderend voor de relatie, maar creëert belemmeringen. Op het emotionele vlak gebeurd iets anders. Kon je eerst nog lekker jezelf zijn en was alles voor jou gevoel bespreekbaar, nu voel je dat je niet meer jezelf kunt zijn of voel jij je niet gehoord, waardoor er ruimte ontstaat om iemand anders tot je gevoel toe te laten. Dat jij tegen je eigen beperking bent aangelopen komt niet in je op. Bij die ander kan je namelijk wel weer jezelf zijn. Ben je eindelijk ontsnapt aan de gevangenis die je voor jezelf in je hoofd hebt gecreëerd. Tenminste, dat denk je!
Liegen en bedriegen
En dan kom je iemand tegen. Iemand die de juiste woorden zegt, die jou begrijpt en die jou weer dat goede gevoel geeft. Doe daar een dosis spanning bij die dit alles met zich meebrengt en de affaire is geboren. Je moet voldoende zelfkennis hebben om hier niet voor te zwichten. Maar met het ontstaan van de affaire zijn de deuren van de gevangenis slechts tijdelijk geopend. Na een niet al te lange tijd sluiten de deuren zich weer. Het liegen en bedriegen naar de huidige partner toe levert schuld- en schaamtegevoelens op. Zat je eerst nog voor je gevoel vanwege een klein vergrijp in je eigen gevangenis, plaatst jij jezelf nu in een zwaarder bewaakt deel van diezelfde gevangenis. De spanning en stress, welke zich uiten in fysieke klachten, worden alleen maar groter en eruit ontsnappen is vrijwel onmogelijk, tenzij je beken!
Keuzes
En dan kom je op het punt dat er keuzes gemaakt moeten worden. En waar kies je dan voor. Kies je voor de minnaar of de minnares, dan blijf je vaak gevangen in je eigen gevangenis. Vroeg of laat gaat het zelfde euvel ook binnen de nieuwe relatie de kop op steken. Of ga je de confrontatie aan met je huidige partner door openheid van zaken te geven en open je hiermee de deuren van jouw gevangenis. Of hou jij de deuren dicht tot het moment dat je partner hier via via toch achter komt. En dat je partner er toch een keer achter gaat komen is in de meeste situaties het geval. Maar de dan aangerichte schade is aanzienlijk en de weg naar herstel van de huidige relatie kan een lange weg zijn. Voor een ieder zal de keuze anders zijn. Ik kan alleen maar adviseren om hulp te zoeken, zodat je inzicht in jezelf krijgt en om te vermijden dat je vanuit emoties keuzes maakt. Die zijn vaak te impulsief. De hele situatie is al ingrijpend genoeg! Gun jezelf en elkaar daarom de tijd om een weloverwogen beslissing te nemen!
Mocht je hierbij hulp nodig hebben dan help ik jullie graag!