Het zal je maar overkomen. Opeens blijkt je partner niet zo gelukkig te zijn als jij dacht en gooit hij een bom op jullie relatie, door zijn twijfel over jullie relatie uit te spreken. Ineens zit je in een relatiecrisis. Is dit het einde of een nieuw begin?

Niets is vanzelfsprekend

Samen heb je al veel opgebouwd en meegemaakt. Misschien een eigen huis, kinderen, een overlijden of andere ingrijpende omstandigheden. De passie die in de eerste jaren volop aanwezig was, verdwijnt beetje bij beetje. De spanning wordt minder door de dagelijkse beslommeringen en de aandacht voor elkaar neemt beetje bij beetje af. Zonder dat jij er erg in hebt veranderd jouw relatie in een vanzelfsprekendheid en ligt de sleur op de loer.

De valkuil van iedere relatie

Het is de valkuil van iedere relatie. Door een gebrek aan aandacht en het niet uiten van dit gemis wordt “samen” weer “ieder voor zich”. Daar waar je voorheen zonder moeite de ander graag wilt plezieren, kost het je nu te veel energie met de daarbij behorende excuses, te druk, moe, geen zin etc. En daarmee worden de momenten die juist belangrijk zijn en zorgen voor aandacht en intimiteit steeds vaker uitgesteld. En dan valt de bom! En in 1 keer ligt je leven onder vuur. Gevoelens van wanhoop, onmacht, onzekerheid en angst gieren door je lijf en te pas en te onpas wordt je overvallen door de daarbij behorende emoties. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waar is het mis gegaan?

Neem je verantwoordelijkheid en verbind je opnieuw met elkaar

Een situatie zoals deze kan twee kanten opgaan. Of de relatie eindigt of de relatie gaat zich verdiepen. Onuitgesproken zaken zullen besproken moeten worden, zonder verwijten of verwachtingen. Samen moet worden gekeken welke omstandigheden tot deze situatie hebben geleid en wat er voor nodig is om de relatie te verbeteren, in alle eerlijkheid en openheid. Daarbij dient ieder zijn eigen verantwoordelijkheid in acht te nemen. Een relatie is tenslotte een wisselwerking tussen beide personen. Als beide personen er toe bereid zijn om die energie opnieuw in de relatie te investeren, dan zal de relatie zich verdiepen en versterken. Kan één van de twee partners dit niet meer opbrengen, dan zal de relatie uiteindelijk vastlopen, omdat aan de behoeften van de ander niet wordt voldaan. Een tragisch einde van iets wat zo mooi begon.