Om deze blog beter te begrijpen vraag ik je om onderstaand filmpje eerst te bekijken.

Amy Purdy: Living beyond limits

Een aangrijpend en inspirerend verhaal, vind jij niet? Maar denk jij dat zij een uitzondering op de regel is. Nee, dat is zij niet. Alleen zij heeft zich niet uit het veld laten slaan door de ingrijpende gebeurtenissen die in haar leven hebben plaatsgevonden. En wat zij kan, kan jij ook. Hoe? Dat zal ik je uitleggen.

Er zijn een paar dingen die jij moet begrijpen.

Verbeeldingskracht

Zij praat over verbeeldingskracht, dagdromen, zoals wij dat vroeger als kinderen deden. En de kracht van verbeeldingskracht is dat het moet gaan leven door het eerst te gaan beleven. Niet alleen door het te bedenken, maar ook door het daadwerkelijk te voelen. Amy praat over snowboarden vanaf de piste, de wind in je gezicht voelen en het bonzen van haar hart. En het voelt alsof het op dat moment daadwerkelijk gebeurt. Dat is verbeeldingskracht, een kracht die wij allemaal in ons hebben maar waar wij ons niet altijd bewust van zijn.

Vertrouwen

Het leven kan ons soms uitdagen en het kan tijd kosten voordat wij ons weer weten te herpakken, maar er komt een moment dat je de keuze moet gaan maken; laat ik me uit het veld slaan of ga ik de uitdaging aan. Na maanden in bed te hebben gelegen verandert er iets in Amy’s denken waardoor zij weer gaat dagdromen over snowboarden, gracieus lopen en anderen helpen alsof het daadwerkelijk zo is. En zij benoemt dit moment alsof het nieuwe hoofdstuk van haar boek op dat moment begint. Haar emoties en gevoelens zijn overweldigend en zorgen ervoor dat zij maanden nodig heeft om tot zichzelf te komen en de antwoorden te vinden die haar weer in beweging brengen.

Het overwinnen van angst

De enige manier om angst te overwinnen is door de angst aan te gaan. En angst kan 2 dingen met ons doen. Ons laten stoppen met het vasthouden aan onze doelen of het dwingt ons om creatief te worden door manieren te vinden hoe wij met onze angst om kunnen gaan zodat de angst ons niet langer belemmerd in het nastreven van onze doelen. Juist door de angst aan te gaan vind jij in jezelf de handvatten om er mee om te gaan.

En kan jij je voorstellen dat zij na al haar ervaringen aangeeft dat als zij haar leven over mocht doen zij precies dezelfde keuzes zou maken. Dat zou je toch niet verwachten als je haar verhaal voor het eerst hoort. Maar dat is het bijzondere van ervaringen die een uitdaging voor je zijn. Ze helpen jou om creatief na te denken, gebruik makend van jouw verbeeldingskracht, en de mogelijkheden in jezelf te ontdekken. En zoals door Amy gezegd, in onze verbeelding is alles mogelijk!

Ook ik heb in mijn leven de nodige uitdagingen moeten aangaan op het gebied van relaties, gezondheid en werk en mijn verbeeldingskracht heeft er mede voor gezorgd dat ik mijn dromen heb weten waar te maken door niet langer in mijn negatieve gedachten te blijven geloven,  dat ik dat toch niet zou kunnen of dat ik niet goed genoeg zou zijn. En dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Ook ik heb door het stof moeten gaan en als ik mijzelf had moeten diagnosticeren dan had ik wel een paar diagnoses op mijzelf los kunnen laten. Echter door het aan te gaan ben ik er alleen maar sterker door geworden en heb ik mijn kwetsbaarheid om weten te zetten in mijn kracht. Ik kan je wel vertellen dat ik daardoor meer gemoedsrust heb gekregen en mij niet meer zo snel door omstandigheden van de wijs laat brengen. Beter toch?

Ik hoop dat dit alles jou aan het denken zet en dat ook jij je dromen gaat omzetten in jouw werkelijkheid.