Afgelopen week was ik bij een congres van het BivT met als thema “Wat maakt een mens beter”. Eén van de sprekers was Wim Hof, The Iceman. Hij gaf zijn visie op gezondheid en vertelde over zijn ervaringen. Geen ingewikkelde theorieën maar gewoon logisch nadenken. Zijn motto: “Wat ik kan, kan iedereen!”

Controle krijgen over ons lichaam

Wim Hof heeft zich geleerd hoe hij controle kan krijgen over zijn ademhaling, hartslag en bloedcirculatie. Uitzonderlijk, want dit alles wordt geregeld door het autonome zenuwstelsel en daar hebben wij normaal gesproken geen controle over. Hierdoor is zijn lichaam in staat om onder bizarre omstandigheden te functioneren. Zelf medici staan verbaasd te kijken naar de resultaten, wanneer zij wetenschappelijk onderzoek verrichten naar het functioneren van zijn brein, want hij levert fysieke prestaties die volgens de wetenschap niet mogelijk zouden kunnen zijn.

Adem halen

“Ademhaling” lijkt toch het toverwoord te zijn. Tijdens zijn presentatie liet hij ons door middel van een oefening ervaren om 1 minuut onze adem in te houden. En dat lukte, zonder problemen. Moet je eens proberen. Dat lukt je normaal gesproken niet zomaar!

Beïnvloeding van gezondheid

Zijn visie is dat ieder mens door het sturen van aandacht en een juiste ademhaling zijn gezondheid op een positieve manier kan beïnvloeden. Eigenlijk zijn wij door onze huidige manier van leven gestopt met het uitdagen van ons lichaam. Kleding, een geïsoleerde woning of een lekkere, warme douche  beschermen ons tegen de kou en zorgen ervoor dat wij ons lichaam niet meer laten werken op een manier die ons moet beschermen tegen kou en ziektes. Ademhalen doen we allang niet meer naar de buik, maar bij de meesten van ons zit de ademhaling bovenin. Hierdoor komt er onvoldoende zuurstof het lichaam binnen, waardoor ziektebeelden kunnen ontstaan. Misschien is dit ook wel de reden waarom meditatie een positieve invloed op ons heeft.

Vind je deze theorie interessant en wil je meer over Wim Hof, the Iceman, te weten komen, check dan zijn site www. innerfire.nl. Op een juiste manier ademhalen zou zomaar hét medicijn van het lichaam kunnen zijn voor een goede gezondheid. Moeten we het wéér in onszelf zoeken i.p.v. buiten onszelf.

Eén tip

Adem heel diep in (vul je longen met lucht) en blaas je adem weer uit. Blijf met je aandacht bij je ademhaling. Hou dit 2 minuten vol. Ervaar dan wat het met je doet.