Hoe weet je zeker dat je te maken hebt met een burn-out? Is een diagnose burn-out bij je door een expert geconstateerd? Of ben je nog zoekende naar een diagnose? Er zijn een aantal factoren die tot uiting komen wanneer je te maken hebt met een burn-out. Zo zijn er lichamelijk en psychologische klachten. Maar welke zijn dat? Ik heb ze voor je op een rij gezet.

Welke lichamelijk klachten komen voor bij een burn-out? 

1. Vermoeidheid

Een belangrijk teken dat je te maken heeft met een burn-out is vermoeidheid. Je hebt het gevoel dat je nooit genoeg energie hebt. Kortom: je compleet uitgeblust en heel moe voelen. Het lichaam en geest staan dichtbij elkaar. Iedere dag de hersenen pushen heeft een negatief gevolg op het lichaam, waardoor het voelt alsof je geen energie meer over hebt. Er is wel een verschil tussen de vermoeidheid bij een depressie en een burn-out. Bij een depressie voel je je al oververmoeid als je opstaat. Bij een burn out voel je de vermoeidheid expliciet na een periode van te veel inspanning.

2. Lichamelijke pijnklachten

Je kunt ook te maken krijgen met lichamelijke pijnklachten. Dat komt door te veel spanning en stress die zich opstapelt in je lichaam. Hoofdpijn, rugpijn en spierpijn zijn veelvoorkomende klachten.

3. Slecht eten of eten moeilijk kunnen verteren

Heb je moeite met eten? Of is je eetlust grotendeels weg? Dit kunnen tekenen zijn van een burn-out. Hiernaast kan je last krijgen van maag- en darmproblemen door te veel stress.

4. Veel piekeren en weinig slapen

Lig je vaak ‘s nachts wakker? Of kom je veel moeilijker in slaap? Piekeren en slapeloosheid kunnen tot uiting komen tijdens een burn-out. Ook hebben veel mensen last van het niet kunnen doorslapen tijdens de nachtrust.

5. Vatbaar voor ziektes

Het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat je immuunsysteem kwetsbaar wordt. Hierdoor ben je vatbaarder voor ziektes. Je voelt je slap en niet fit. En je komt feitelijk in een vicieuze cirkel terecht van slecht slapen, verminderde weerstand en ziek zijn.

Welke psychologische klachten komen voor?

1. Opgebrand zijn

Overbelasting van het lichaam en geest geeft een opgebrand gevoel. Als je dit constant negeert en niets mee doet, kan je zelfs last krijgen van het chronische vermoeidheidssyndroom.

2. Je niet kunnen concentreren

Concentratieproblemen is één van de bekendste klachten. Langdurige stress leidt tot meer cortisol in het lichaam, waardoor de concentratie moeilijker wordt. Hiernaast hebben sommige mensen, naast concentratieproblemen, ook last van geheugenproblemen. Dingen onthouden wordt steeds moeilijker, omdat je kampt met veel vermoeidheid. Hierdoor wordt het geheugen telkens verstoord.

3. Laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen

Veel mensen gaan tijdens de burn-out periode erg veel twijfelen aan zichzelf. Dat komt doordat zij meer vergeten, zich moeilijker kunnen concentreren en minder fit voelen. Hierdoor worden er vaak meer fouten gemaakt. Waardoor het zelfvertrouwen wordt aangetast. Het ‘falen van jezelf’ heeft een groot impact op je zelfwaarde en zelfbeeld.

4. Continue geïrriteerd zijn

Wanneer je onder een te hoge druk moet presteren en continue hoge mate van stress ervaart, kan je maar moeilijk rust vinden. Je wordt prikkelbaar en geagiteerd. Je reageert kort op andere mensen. Voornamelijk omdat je het gevoel hebt overbelast te zijn en je geen andere ‘problemen’ meer aan kunt.

5. Angst en depressieve symptomen

Voel je je vaak angstig én depressief? En pieker je vaak over hoe je van deze klachten af kunt komen? Er kan meer aan de hand zijn zoals een burn-out. Je hebt je grens bereikt en voelt je vaker emotioneel. Door een voortdurend gevoel van tekortkomingen, ga je je steeds angstiger voelen.

Wat zijn de gevolgen?

De gevolgen van een burn-out hebben veel invloed op je sociale kring. Je gaat mensen uit de weg, hebt er geen energie meer voor en isoleert jezelf, wat weer kan leiden tot depressieve gevoelens. Door de stress ga je minder presteren en meer fouten maken. Dit kan grote gevolgen hebben op professioneel gebied.

Wat kun je doen: Diagnose burn out

Kom in gesprek met een ervaren psycholoog die je kan begeleiden in jouw burn-out. In mijn praktijk in Dordrecht gaan we effectief op zoek naar juiste oplossingen die bij jou passen. Tevens kijken we naar mindere eigenschappen die we ombuigen naar kracht. Mijn naam is Karin Fehling en ik help je met het behandelen van een diagnose burn out. Meer weten? Ontdek dan eens mijn online module.

De informatie hierboven is grotendeels verkregen van: www.mijnkwartier.nl.

Liefs,