Ons lichaam is onze beste vriend! Als er iets met ons aan de hand is, dan is ons lichaam de eerste die reageert en ons hierop attendeert. Maar hoe vaak nemen we dit signaal serieus? En zijn we ons hier eigenlijk wel van bewust?

Zelfkennis

We gaan graag op reis naar andere landen vanwege het weer, de natuur of de cultuur. Maar de reis naar binnen, zodat wij onszelf leren ontdekken, maken we niet snel. Of we vinden onszelf niet interessant genoeg, of we denken dat we nu eenmaal zo zijn of we durven de reis niet te maken. De signalen die ons lichaam ons geeft merken we niet op, nemen we niet serieus of onderdrukken we met medicijnen. En zodra het dan weer even beter met ons gaat, zijn we blij dat het vervelende gevoel verdwenen is en gaan we door op de door ons ingeslagen weg. Totdat het lichaam zegt: “En nu ga jij luisteren“.

Ingrijpende ervaringen

En dat moment is voor iedereen anders. Eén ding is zeker! Wanneer het lichaam zich zo opstelt gaat het vaak gepaard met een ingrijpende ervaring. Dit heeft als gevolg dat de reis naar binnen wordt geforceerd. Op zulke momenten wordt je geconfronteerd met jezelf, je keuzes, de manier waarop je in het leven staat, je gedachten, je dromen, je behoeften, je angsten, je onzekerheden, je kwaliteiten, je verbeterpunten en je ontwikkelpunten. Tijd om de balans op te maken.

Zie het als iets positiefs

Als zich dan een ingrijpende gebeurtenis heeft voorgedaan, schrikken we en twijfelen we aan ons lichaam, vanwege de signalen die het afgeeft. Maar eigenlijk heeft ons lichaam ons een dienst bewezen door ons bewust te laten worden van ons handelen en de wijze waarop wij in het leven staan. Het is aan ons om die signalen te gaan herkennen. Ik geloof dan ook dat fysieke klachten niet een oorzaak zijn maar een gevolg van. De oorzaak moeten we in onszelf zoeken. Daarom is die reis naar binnen de meest interessante en leerzame reis die jij maar kunt maken. Tenminste als jij jezelf de moeite waard vindt, het beste uit jezelf wilt halen en bereid bent om de signalen van je lichaam serieus te nemen!

Eén tip

Ben jij je bewust van de signalen van jouw lichaam en hoe serieus neem je die? Handel jij er ook naar?

Liefs,