Je hebt alles waar je altijd van hebt gedroomd: een leuk gezin, een succesvol bedrijf, een mooi huis en misschien wel die Porsche voor de deur. Toch sta je soms stilletjes te huilen onder de douche.

Ergens onderweg ben je jezelf kwijtgeraakt… Alles hebben en je toch niet gelukkig voelen, het overkomt veel mensen volgens psycholoog Karin Fehling van Brainchange. Zij biedt meerdere therapieën aan waarmee mensen zich weer goed leren voelen. 

“Iedereen wordt een keer geconfronteerd met ingrijpende gebeurtenissen die je confronteren met jezelf, een scheiding, het overlijden van een geliefde of een burn-out. Hoe moet je je leven dan weer vormgeven?”, vertelt Karin. “Ik heb het zelf ook meegemaakt en die levenservaring is deel van mijn kracht als psycholoog. Ik heb dat ook gemerkt aan de reacties op Zorgkaart Nederland en op mijn blogs. Anderhalf jaar schreef ik iedere week een blog. Deze riepen veel herkenning op bij de lezers.”

E-learning bij burn-out

“De blogs heb ik daarom als uitgangspunt genomen bij het ontwikkelen van de E-learning-modules voor mensen met burn-out of die daar tegenaan zitten”, legt Karin uit. “Zij kunnen na een persoonlijke intake zelf aan de slag, maar ik kijk natuurlijk wel op de achtergrond mee of alles goed gaat. Aan het eind volgt een feedbacksessie. De modules bestaan uit een video en theorie – heel belangrijk bij een burn-out is inzicht krijgen –, aangevuld met opdrachten.

Ik heb altijd met een-op-een gesprekken gewerkt, maar via internet kan ik nog meer mensen handvatten aanreiken waarmee ze verder kunnen.”

EQ

Dat zoveel mensen vastlopen in hun leven verbaast Karin niet. “Onze hele maatschappij is volledig gericht op IQ, op kennis. Minder aandacht krijgt het EQ, de emotionele intelligentie. Hoe sta je in het leven? Hoe ga je om met tegenslagen en problemen? Burn-out, letterlijk opgebrand zijn, ontstaat doordat iemand bijvoorbeeld altijd gefocust is geweest op verwachtingen van anderen of zich altijd aanpast aan anderen en zich daarover niet uitspreekt. De grote vraag als je bent vastgelopen is: Hoe wil ik in het leven staan? Wat vind ik nu echt belangrijk? En wat heb ik nodig om te kunnen veranderen, zodat de situatie verandert?

We zijn zo druk met alles dat we het belangrijkste vergeten: onszelf en ons welzijn.

Mijn ervaring is dat je juist door het tonen van je kwetsbaarheid krachtiger wordt. Ik zeg wel eens: ‘Je moet juist blij zijn dat je burn-out bent!’ Nu moet je wel stilstaan en nadenken. Dit is een kans om te leren hoe je met moeilijke situaties kunt omgaan, patronen kunt doorbreken, je kunt leren uitspreken en andere keuzes kunt maken.”

Geen quick fix

Karin: “Ik vergelijk het wel eens met een slang. Ervaringen bieden je de mogelijkheid om te groeien en je te ontwikkelen. Zoals een slang die zijn huid afwerpt als hij groeit. Er is geen quick fix. Het gaat om doelgericht en gefocust aan de slag gaan met jouw leven, zodat jij de regie erover terugneemt. Zo ga je je werkelijk beter voelen. De E-learning modules vormen een laagdrempelig instrument om je creativiteit terug te vinden. Want zonder creativiteit word je depressief.

Groepslessen

“Vanaf september ga ik ook met kleine groepen aan de slag”, vervolgt Karin. “In acht avonden van twee uur per avond. De groepsdynamiek heeft het voordeel dat mensen kunnen oefenen zich kwetsbaar op te stellen en van elkaar kunnen leren. Zo kan ik nog meer mensen bereiken en verder helpen.”