Iedereen kan zich wel zo’n situatie voor de geest halen. Je hebt ergens helemaal geen zin in of geen tijd voor, maar toch zeg je ‘ja hoor’ in plaats van nee. Dit doe je omdat je je bijvoorbeeld onder druk gezet voelt, of bang bent dat je anders onbehulpzaam over komt. Probeer op dat soort momenten eerst rustig voor jezelf na te denken en maak gebruik van de ‘stopknop’. Hiermee voorkom je dat je een sociaal wenselijk antwoord geeft waar je zelf helemaal niet achter staat.

De stopknop

Deze methode houdt in dat je op het moment dat de vraag gesteld wordt, even rust neemt. Dit kun je letterlijk doen door een stilte te laten vallen, waarna je vervolgens kunt zeggen dat je er nog even over nadenkt. Waarschijnlijk voelt zo’n stilte behoorlijk ongemakkelijk, maar juist hierdoor train je je assertiviteit. Als je een stilte laten vallen toch iets te heftig vind, kun je je ook nadat de vraag gesteld is even excuseren, door bijvoorbeeld naar het toilet te gaan of drinken te halen. Zo creëer je voor jezelf een moment om rustig na te denken en de keuzes tegen elkaar af te wegen.

Maak jezelf weerbaar

Het zit in onze natuur om conflicten te willen vermijden, ook al bestaat er een kans dat we daarmee over onze eigen grenzen gaan met alle gevolgen van dien. Toch moet je je bedenken dat mensen in je omgeving er veel meer aan hebben dat je eerlijk antwoord geeft, dan wanneer je een keuze maakt waar je eigenlijk niet achter staat. Als je bijvoorbeeld ‘ja’ zegt maar dat vervolgens niet kunt waarmaken, kan dit alleen maar ergernis opwekken. Er was inmiddels al op jou gerekend. Probeer dus altijd eerlijk te zijn en geef het ook gewoon aan als je iets niet ziet zitten. In het begin is dit moeilijk, maar door jezelf te trainen zul je zien dat dit steeds makkelijker gaat!

Reboot your life!

Vind jij het lastig om hier zelf aan te werken, of heb je het idee dat je er nog hulp bij kan gebruiken? Dan heb ik een oplossing voor jou. In 10 weken zal je aan de hand van een eenvoudige theorie in staat zijn om je doelen te bereiken aan de hand van een praktisch stappenplan en krijg je inzichten in jezelf die nodig zijn om jouw leven vorm te geven! Bekijk de module op mijn website.