Steeds meer mensen vallen uit vanwege burn-out klachten of depressie, zowel bij jong als oud. De kosten rijzen de pan uit en in plaats dat we uitval terugdringen, wordt de groep alleen maar groter. Wat is er aan de hand?

Automatische piloot

We denken dat we weten wie we zijn, maar dat is helaas niet het geval. Tijdens onze opvoeding zijn we geconditioneerd door belangrijke personen in ons leven, onze ouders, vrienden, omstandigheden en ons denken. We hebben onze ervaringen waarde gegeven op basis van onze eigen gedachten, niet wetende dat deze gedachten vaak zijn ontstaan op basis van aannames, invullingen of wat anderen hebben gezegd.

Ons gevoel heeft in onze jonge jaren nog een grote invloed, maar naarmate we ouder worden, wordt ons gevoel steeds meer overschaduwt door ons denken.

De angst die onze ouders of anderen voelen wordt onbewust op ons geprojecteerd waardoor wij ons steeds meer laten leiden door angst i.p.v. vertrouwen. En mede daardoor wordt ons vertrouwen ondermijnd. Onze angst krijgt een te grote invloed.

En alle signalen die ons gevoel ons op dat moment al geeft worden onderdrukt of niet bewust doorleeft, met als gevolg dat wij op latere leeftijd vastlopen in de rollen die wij hebben aangenomen.

Depressiviteit en burn-out liggen op de loer!

Leer voor jezelf te denken

En als je dan het nieuws leest dan krijg ik in ieder geval het gevoel dat de druk om te voldoen aan alle regels en wetten alleen maar groter wordt. Jongeren vallen steeds meer uit, de druk die zij voelen wordt alleen maar groter.

Er ontstaan ongeregeldheden, waarbij respect voor je medemens ver te zoeken is.

Vroeger werd je verketterd, tegenwoordig wordt je afgemaakt op Social Media. De zorgpremie wordt alleen maar duurder en je krijgt er minder voor terug. De huizenmarkt is onbetaalbaar. Als je nu een starter bent, kan je een probleem hebben. Er komen steeds meer regels vanuit de overheid. We voelen  nog net niet een strop om onze nek. En met z’n allen gaan we hierin mee. Zo zijn we geconditioneerd.

En zolang we het nog goed hebben zijn we net schapen. We lopen achter elkaar aan zonder erbij na te denken. Ondertussen  maken we ons drukker om het leven van anderen, terwijl we denken dat we ons eigen leven  op de rit hebben. Maar we hebben niet nagedacht over wat ons gelukkig gaat maken en wat er voor nodig  is om dit voor elkaar te krijgen of hoe we ons weer goed kunnen voelen na tegenslag zonder onszelf tekort te doen.

Wanneer we met tegenslagen of moeilijke situaties worden geconfronteerd en volledig teruggeworpen worden op onszelf, voelen we ons uit het veld geslagen en machteloos en missen we het vertrouwen in onszelf. We worden ons bewust hoe we ons voelen en schrikken van onszelf. Zo kennen wij onszelf helemaal niet!

bewustzijnsontwikkeling
bewustzijnsontwikkeling

Het leven is een flow en situaties en omstandigheden zijn aan verandering onderhevig. Hoe wij met die veranderingen hebben leren omgaan beïnvloed ons handelen en wie we zijn.

Bewustzijnsontwikkeling

Dus waarom pleit ik voor bewustzijnsontwikkeling? Op wat voor manier dan ook! Omdat zelfkennis het allerbelangrijkste is in dit leven.

Het leven is een flow en situaties en omstandigheden zijn aan verandering onderhevig. Hoe wij met die veranderingen hebben leren omgaan beïnvloed ons handelen en wie we zijn.  Hoe meer inzicht jij krijgt in jouw handelen, hoe meer jij gaat onderzoeken waarom jij de dingen doet die je doet en hoe meer jij leert na te denken over wie jij bent en wie jij wilt zijn.

En hoe meer ouders zich bewust worden van hun eigen handelen, hoe meer ruimte er ontstaat voor kinderen om hun eigen kwaliteiten, talenten, ontwikkelpunten en verbeterpunten te ontdekken en te onderzoeken.

Kinderen kopiëren gedrag.

Ze letten dus niet op wat je zegt, maar wat je doet. Dat betekent ook dat het onderwijssysteem aangepast dient te worden. Het uitgangspunt moet zijn dat ieder kind zich op zijn eigen tempo, op zijn eigen manier, moet kunnen ontwikkelen in de persoon die hij of zij wilt zijn. Het huidige onderwijssysteem kan daarin ook verbeteren. Heb je een goed cijfer dat zit je goed, heb je een onvoldoende dan heb je een slecht cijfer en doe je het niet goed.

Kan je niet stil zitten dan heb je een stoornis. Denk je anders dan val je buiten te boot, dan ben je brutaal en heb je een grote mond.

Door middel van angst wordt je geconditioneerd. En binnen het onderwijs al vanaf 6 jaar.

Hoe meer bewustwording hoe beter. Door van binnenuit te veranderen, worden we milder naar onszelf en milder naar anderen. Kan vertrouwen in onszelf weer groeien en daardoor krijgen we meer vertrouwen in onze omgeving . Handelen we meer vanuit liefde en minder vanuit angst. Door ons handelen beïnvloeden we anderen, waardoor we anderen ook uitdagen om meer bewust te worden, of dat nu is binnen een relatie, een gezin, een organisatie, of de maatschappij. Tegenwoordig kiezen we voor goed als we het met z’n allen ook beter kunnen hebben. Pas als jij jezelf belangrijk vind kies je voor beter. Anders blijft goed goed genoeg!

Meer over bewustzijnsontwikkeling

Wil je meer te weten komen over bewustzijnsontwikkeling? Volg dan mijn groepstraining of online training Reboot Your Life om jezelf beter te leren kennen.

Liefs,
Karin.