Ben jij van plan om in therapie te gaan, Maar heb je geen idee hoe dit financieel geregeld wordt? Veel cliënten vragen regelmatig hoe het zit met het vergoeden van mijn therapie. Als ze dit namelijk navragen wij de zorgverzekeraar krijgen ze altijd ‘nee’ te horen. Het wordt inderdaad niet vergoed via de Basis GGZ vanuit de basisverzekering, maar het wordt wel vergoed via de Alternatieve Geneeswijzen vanuit het aanvullende pakket.
Basis GGZ
Het is een standaard procedure dat je eerst een verwijsbrief van de huisarts moet krijgen, voordat je in therapie kan bij een psycholoog. Deze kan je namelijk adviseren om toch eerst gebruik te maken van de diensten van een praktijk ondersteuner of hij verwijst je gelijk door naar een praktijk of instelling. Het is wel zo dat er een vermoeden van een diagnose moet zijn. Alleen dan kom je in aanmerking voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Vandaag de dag wordt er steeds meer op internet gezocht naar een psycholoog.
Je kunt altijd de site van je zorgverzekeraar bekijken om te zien welke psychologen er voor een vergoeding in aanmerking komen. Ook hebben de meeste verzekeraars een zorggids, waarin staat welke psychologen contact hebben met de zorgverzekeraar. Aan de hand van je basisverzekering kan je kijken of de behandeling helemaal vergoed kan worden, of maar gedeeltelijk. Je moet wel altijd eerst je eigen bijdrage opmaken, voordat er iets vergoed wordt door de zorgverzekeraar.
Alternatieve geneeswijzen
Dan heb je ook nog de Alternatieve Geneeswijzen. Hieronder valt Psychosociale Hulpverlening. Veel psychologen zijn de afgelopen jaren buiten de boot gevallen, wat vergoedingen betreft, door de verwijzingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd met betrekking tot psychologische hulpverlening in de basisverzekering. Alleen de BIG geregistreerde psychologen mogelijk zich namelijk binnen de basis GGZ hoofdbehandelaar noemen. Veel basis-psychologen en HBO-psychologen hebben zich aangesloten bij beroepsverenigingen en koepelorganisaties om toch voor een vergoeding in aanmerking te kunnen komen.
Eveneens is dit terug te vinden in de zorggids. Ook kun je de site van jou zorgverzekeraar checken, onder het kopje Alternatieve Geneeswijzen. Hier vindt je of jouw psycholoog of therapeut in aanmerking komt voor een vergoeding. Zeker bij kortdurende trajecten is het namelijk gunstiger om gebruik te maken van het aanvullende pakket, dan het basispakket GGZ. Dit is zeker het geval bij kortdurende trajecten. Hierbij hoef je namelijk geen eigen bijdrage te betalen, want dat is alleen van toepassing als je in aanmerking komt voor vergoedingen vanuit de basisverzekering.
Het is in ieder geval heel belangrijk dat je iemand zoekt bij wie je je open kunt stellen en je een vertrouwd gevoel krijgt. Zorgkaart Nederland is een site waar veel recensies over verschillende hulpverleners te vinden zijn. Dit is wellicht een goede manier om een keuze te maken.
Het is al lastig genoeg om over jezelf de beslissing te maken om in therapie te gaan. Daarom is het ook enorm belangrijk om de juiste persoon te vinden die jou hierbij kan helpen!